Friss hírek

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát”

Bihari Puhl Levente kiállítása
 
Újfehértó város elsőrendű feladatának tartja a városban élő vagy a városból elszármazott művészek munkásságának bemutatását. 2018. július 04-én délután egy olyan festőművésznek nyílt kiállítása a Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár rendezésében a Nonprofit Közösségi Szolgáltató Ház kiállítótermében, akiről úgy tartják a „magyar Dali”. Bihari Puhl Levente egy egészen különös látásmóddal rendelkezik, ahogy az Szűcs Lászlóné Újfehértó város alpolgármesterének megnyitó beszédében elhangzott. A városunkhoz napjainkig számos rokoni szállal kapcsolódó művész saját szemén keresztül mutatja meg a számunkra sokszor már hétköznapinak tűnő dolgokat.
Miért lehetséges ez? Mert olyan hétköznapi témákhoz nyúl, mint egy templom, vagy tanyasi táj. Ezeket nem cukormázon keresztül festi meg, hanem ahogyan a meghívóban szereplő Picasso idézetből kitűnik: „A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát” alkotásaival erre képes Bihari Puhl Levente. Ha a néző hagyja magát elvarázsolni a festmények által akkor egy olyan lelkiállapotba kerül, mely hosszú percekre oda szögezi egy-egy kép elé.

A három újfehértói templomról készült „triptihon” előtt állva szinte haljuk és érezzük azt a bensőségességet, melyet csak egy megszentelt térben érezhetünk.

A művész tájképein megjelenő pusztai hangulat is mögöttes tartalmakat sugal, azt a szeretetet, mely az alkotóból árad a téma iránt.

A festői sokszínűségét jelzi, hogy nemcsak a hagyományos realista művészet irányába kötelezte el magát, hanem a modern látásmód iránt is.

A „Giccsnézők 1.” képén bravúrosan használja a Velázqueztől ellesett kép a képben ábrázolás módot, ahol két idősík mentén hozza létre különös vízióját.

Magasfokú szakmai tudásáról árulkodik, hogy az olajfestészeti technikát nemcsak a vásznon és a funér lemezeken tudja alkalmazni, hanem szinte minden felületen. Egészen különös hatásúak lesznek azok az alkotások, melyek több évtizedes tetőcserepekre készülnek.

Számára az jelenti a kihívást, hogyan lehet ötvözni a barokk mesterektől eltanult festői alaposságot és aprólékosságot a különböző természetes felületekkel, mint amilyen például egy taplógomba.

Mindig a kihívásokat keresi, kifogyhatatlan kreativitásával első ránézésre meghökkentő alkotásokat hoz létre, de belefeledkezve rabul ejti a szemlélődő befogadót.

A zene és a képzőművészet jól kiegészítik egymást. Mind a kettő időutazásra hív, mind két művészeti ág ismeri ennek a varázslatnak a titkát. A megnyitót ezért kezdte és zárta a zene, és mi illene legjobban ezekhez az alkotásokhoz, mint Kodály Zoltán és Bartók Béla csodálatos dallamai, melyek Daróczi Sándorné és Daróczi Sándor művésztanár házaspár előadásában csendültek fel.

Ezen a délutánon, a rendezvényen résztvevőket sikerült a kiállító művésznek elvarázsolni alkotásaival, akik boldogan felejtkeztek bele a festmények hangulatába.

 

 Tóth Zsuzsanna
muzeológus


kiallitas