Friss hírek

„A templom a mennyország kapuja és a mi lelki otthonunk”

„Menjenek torony iránt „hangzott egykor a válasz arra a kérdésre merre kell menni egyik vagy másik irányba. A templom így nemcsak a lelkünknek mutatott utat, hanem a fizikális világban is eligazítást nyújtott.
Az újfehértói Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus templom a város egyik legszebb épített öröksége.

Az 1812-ben felszentelt késő barokk stílusú épület ebben az évben a Kulturális Örökség Napjai alkalmából mutatta be értékeit kicsit másképp. A Zajti Ferenc Kulturális Központ Helytörténeti Gyűjteménye és a Római Katolikus Egyházközség közös szervezésében indult el 2019 októberében a programsorozat, melynek első részében a templom és a plébánia története és művészettörténeti értékei tárultak fel. A templom ez alkalommal feltárta az érdeklődők számára a máskor a nyilvánosság elöl elzárt termeit és kincseit is.

2019. október 18-án az Egyházközség történetét bemutató kiállítás nyílt a Nonprofit Közösségi és Szolgáltató Ház kiállítótermében.

A felcsendülő Ave Maria dallamai és a kiállított tárgyak különleges hangulatot hoztak el a megnyitó résztvevői közé.

A tárlat végig kíséri az újfehértói Római Katolikus Egyházközség történetét az 1870-es évekbeli újra alapításától kezdve napjainkig. A kiállítás rendezői (Zsirosné Seres Judit és Tóth Zsuzsanna) tudatosan két nagy egységre bontották a bemutatásra kerülő anyagot. Az első történeti rész mellett, a belső teremben egy kis „szentély„ rész került kialakításra, lehetőséget adva ezzel egy kis elcsendesedésre a látogatóknak a kiállított kegytárgyak között.

Dr. Krakomperger Zoltán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatal irodaigazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, a katolikus egyház számára a művészetek pártolása mindig fontos szerepet kapott.

Kiemelte azt is, hogy milyen fontos napjainkban a keresztény hagyományok megőrzése és a közösségi élet, a hit gyakorlása.

A 9-10. században pápai rendeletre kezdték felfesteni a templomok falára az evangéliumi történeteket. Így juttatva el ezt írni, olvasni nem tudó hívők számára a Bibliai történeteket. A Zajti Ferenc Kulturális Központ és az újfehértói Római Katolikus Egyházközség által meghirdetett rajzpályázat témája az épített örökségünk a templom volt.

A beérkezett rajzokat korcsoportonként értékelte a szakavatott zsűri. Érdekes volt megszemlélni, a legkisebbek milyen különös képi világgal jelenítik meg a templomot, a közösséget. Szinte kubista módon egyszerre több képsíkból is ábrázolták a templomot. Az alsó tagozatosok már biztos kézzel nyúltak a különböző festészeti technikákhoz. A felső tagozatosok képei a hithez való viszonyaikat is tükrözi. A felnőttek pedig már igazi műalkotásokat készítettek.

A rendezvény a megnyitó után a rajzpályázat értékelésével folytatódott.

A díjakat Gál Ferencné igazgató és Juhász Imre címzetes kanonok plébános adta át.

 

A kőből épített templom csupán jelkép, élővé a Krisztusban eggyé vált közösség teszi. A közösségeknek tenni kell azért, hogy nyitott és jól működő közösségek maradjanak. Ezzel a gondolattal kezdte a Római Katolikus közösségek bemutatását Zsirosné Seres Judit. Az újfehértói Római Katolikus Egyházközségen belül több közösség működik. Ezen az estén 7 közösség vállalta a bemutatkozást. Az egyháztanács világi vezetője, Patai Zoltán az egyháztanács munkáját mutatta be. A Fokoláre mozgalomról szólt Ballainé Puhl Mária képes összeállítása. Juhász Istvánné a színes és pompás, Cursillos közösségről beszélt. A KALOT egyesületet Dr. Bacsu Attila vezeti, tőle tudhattunk meg érdekes dolgokat erről az egyesületről. Ifjúsági Énekkart Kristóf József kántor úr koordinálja, de elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, a rövid összefoglalót a fiatal zenélni szerető közösségről, Perényi Ágnes olvasta fel. A keresztény édesanyák Szent Mónika Közösségét Filep Józsefné mutatta be. A felnőtt Énekkar mozgalmas életéről Hotzi Péter tanár úr mesélt.

Ezek között van olyan közösség, amely már több évtizedes múlttal rendelkezik és van mely csak néhány éve jött létre. Mindegyikükben közös azonban, hogy munkájukat nagy lelkesedéssel és erős hittel végzik. Építik és szépítik a templom és a plébánia környezetét, segítik a rászorulókat, közös kirándulásokat, összejöveteleket szerveznek és szolgálnak a miséken.    

A közösségek bemutatkozását az egyház felnőtt kórusa zárta, Beethoven művével.

A rendezvénysorozat Juhász Imre plébános méltató szavaival zárult.

Ezen az estén a résztvevők nemcsak egy a város életében több évszázadon keresztül jelentős szerepet betöltő egyházközség életét ismerhették meg, hanem a benne működő aktív egymás és a világ felé nyitott, ugyanakkor a nemzeti és a keresztény hagyományokat őrző közösségeket is.

 

Tóth Zsuzsanna
muzeológus

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2019. november 15-ig

A rajz kiállítás: 2019. november végéig várja az érdeklődőket a Római Katolikus Közösségi Házban.

73321709-766338447160643-6388769693955522560-o
73539711-766338590493962-5149508871273840640-o