Friss hírek

„Az életet, ím, megjártam…”

A magyar kultúra napját ünnepeltük
„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” 2018. január 19-én Kodály Zoltán szavaival vette kezdetét a Zajti Ferenc Kulturális Központ közéleti kávézójában az a teadélután, melyen a magyar kultúránkat ünnepeltük.

Január 22. táján sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények, és egy-egy program, esemény kapcsán sokan sokféle módon próbálnak átadni, megmutatni valamit kulturális, művészeti életünk értékeiből.

Az emléknap alkalmából Karsainé Incze Gizella középiskolai tanár, köszöntötte a közönséget.

Egy játékkal is készültünk, melynek az volt a célja, hogy a Himnusz valamennyi versszaka hangozzon el vendégeink közreműködésével.

Ezt követően egy irodalmi összeállítást hallgathattunk meg és ahogyan a meghívónkban ígértük zenével fűszerezve. Arany János költeményeit a Tükörcserepek Színjátszó Egyesület tagjai mondták el, zenei közreműködő Daróczi Sándorné volt az Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára és Tiszolczki Nikoletta, bevezetőt mondott Aknay András nyugalmazott iskolaigazgató.

A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket! - mondja Sebő Ferenc.

A Tükörcserepekre is érvényesíthetjük ezt a mondást, mivel három évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal határoztak úgy, hogy A Magyar Kultúra Napján egy-egy hazai költő verseiből nyújtanak át egy csokorra valót az újfehértói közönségnek. Ebben az évben Arany János költeményei kerültek sorra, mivel az elmúlt évben ünnepeltük születésének 200. évfordulóját.
A színjátszó egyesület is ünnepel, az idei évben a 10 éves jubileumát. A 2018-as év életükben a születésnapjuk jegyében fog zajlani. Számos rendezvénnyel készülnek ünnepelni, kérem, kísérjék figyelemmel műsoraikat és tiszteljék meg őket érdeklődésükkel!

további képek: https://www.facebook.com/varosikonyvtar.ujfeherto

 

Balogh-Bolega Mária

könyvtáros


1
2