Friss hírek

„Levelibékák” kirándulása a szikes rétre

A Lengyel Laura Óvoda minden tagóvodájában folyik tehetséggondozás. A Napsugár tagóvodában a „Levelibékák” tehetséggondozó műhelyt van szerencsém vezetni, koordinálni.

Az elmúlt napokban egyik kedves kolléganőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy a facebook-on valaki megosztotta azt a képet, amit az újfehértói Polgármesteri Hivatal tett fel honlapjára. Ez a kép Újfehértó egyik nevezettességét ábrázolja a virágzó szikes rétet, mely a sziki őszirózsától lila színben pompázik. Ilyen talaj és virág hozzánk legközelebb a Hortobágyon van, ami ugye természetvédelmi terület. Úgy gondoltam ezt a gyerekeknek feltétlenül meg kell mutatni a valóságban, hiszen kötelességünk, hogy településünk természeti szépségeit, a hagyományokat át örökítsük. Egy kis szervezés, szülőkkel való gyors kommunikáció, kerékpár és már indulhattunk is.

 

Pedagógusként vallom, hogy a megtapasztalás útján szerzett tanulás, mely legtöbbször nem hétköznapi, hanem valamilyen élményt magába foglaló helyzetben, valamint természeti környezetben valósul meg, olyan maradandó tudást nyújt kicsinyeink számára, amit sohasem felejtenek el. Ez az élménypedagógia. Ezért igyekszem a betervezett programokat a természetben megvalósítani, hiszen a természetes környezet nyugtató hatású, segít elszakadni a megszokott környezetünktől. Magával ragadó! Bizonyíték erre, hogy a gyerekek hihetetlen fegyelmezettséggel kerékpározták végig a nem rövidtávot. A réten megcsodáltuk a lila virágtengert, melyen számtalan méhecske gyűjtötte még a virágport. Felfedeztük a kanálist, a partján lévő vízi növényeket, a békalencsét, állatok nyomait az agyagos talajban, amit a gyerekek a sivataghoz hasonlítottak. Nem kész ismereteket adtunk a gyerekeknek, az ismereteket saját maguk szerezték meg – tapasztalás útján. Nagyon sok ismerethez juttathatjuk ily módon őket, s fejleszthetjük képességeiket (nagymozgások, finommotorika, téri tájékozódás, megfigyelő képesség, hallásfejlesztés stb.)

 

Agyagot gyűjtöttünk, amiből az óvodában tárgyakat készítünk, s ha sikerül valakinek a kemencéjében kiégetjük. Ezt a kis kirándulást két óra alatt valósítottuk meg és nem volt megterhelő a kerékpáros felfedezés a gyerekek számára.

 

                                                                                                                                           Tóth Jánosné

                                                                                                                                           óvodapedagógus

ovi