Friss hírek

A Csombortól a Tyúkbolondítóig

Múzeumok Éjszakája Újfehértón
Ebben az évben 2019. június 28-án került megrendezésre a Múzeumok Éjszakája az újfehértói Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében. A Múzeumok Éjszakájának idei mottója: pillanat, varázs, csend. Ehhez kapcsolódóan a Helytörténeti Gyűjtemény a népi gyógyítás a gyógynövények világába hívta kalandozásra ezen az éjszakán a kedves látogatókat.
A rendezvényt Nagy Sándor Újfehértó város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, mennyire fontos szerepet tölt be a város életében az intézmény. Amely azt a feladatot is felvállalta, hogy a gyermekek számára szervezett múzeumpedagógiai foglalkozásokon erősíti az identitás tudatot, valamint a helyi oktatási intézményekkel közösen fejleszti a gyermekek tanulási kompetenciáit, a múzeum adta sajátos eszközök segítségével.
Az idei év kiállításának címében két különleges gyógynövény szerepel. Ezek közül a csombor vagy más néven borsikafű napjainkban méltatlanul feledésbe merült. Honfoglaló őseink egykoron szinte minden ételükbe beletették ezt a csodálatos növényt. Hiszen jól ismerték a kakukkfű jótékony hatásait, mely nemcsak ízletesebbé tette az ételt, de gyomorjavító és gyulladás csökkentő tulajdonsága is volt. Erről már Bakó András biológiai tanár, hagyomány őrző megnyitó beszédéből értesülhettünk.
A kiállítást Tóth Zsuzsanna muzeológus a kiállítás rendezője mutatta be. Megtudhatták az érdeklődők ki volt a rostaforgató asszony, azaz az ősi sámán gyógyítás hogyan öröklődött át évszázadokon keresztül a magyar népi gyógyításba. De a kiállításban álló kis fán lévő szalagok, baj és betegség elhárító szerepét is ismertette.
A kiállításban igen sok csodálatos gyógynövény is helyet kapott, melyet a Földesi kertészet (Kálmánháza) bocsátott az intézmény rendelkezésére. Így az árnika, zsálya és a borsikafű több változata mellett, a méltán népszerű levendula, bazsalikom, körömvirág, kasvirág is helyet kapott, és ezeken kívül még többféle gyógynövényt lehetett megszemlélni és megillatozni.
Az est programjai a diófákkal és hársfákkal körülvett udvaron folytatódott, ahol fűszertár és illatszertár várta az érdeklődőket krémekkel, szappanokkal, lekvárokkal és homoktövis italokkal.
Családi, baráti csapatok vetélkedőjével folytatódott a rendezvény. A pipitér vagy macskagyökér elnevezésű vetélkedő célja a kellemes szórakozás mellett, hogy megválasztásra kerüljön a múzeum javasasszonya, vagy javasembere.
A 7 csapat tagjai a népigyógyítás és növényismeret témakörben kaptak kérdéseket, ahol többek között Javas Biri néne receptes könyvét kellett kiegészíteni, illetve gyógynövényeket felismerni és alkalmazási módjukat ismertetni.
A közönségnek feltett villámkérdésekből azt is megtudhattuk, mit árult a Sárkányfűárus nemcsak a mesében, hanem a valóságban. De az is kiderült, hogy a borókabogyó nemcsak a pálinkába jó, de pestis ellen is véd a füstje.
A versenyzők közül KAKUKKFŰ szerepelt a legjobban és őket követték holtversenyben a VIDÁM NAGYIK és a FÜVESEK csapata. A közönség sorai közül is kikerült a legtöbbet tudó JAVASASSZONY.
A Kuckó Művésztanya és Utcaszínház „Kel a borjú” előadása a középkori városi komédiák hangulatát hozta el közénk.
Az est Szentiváni tűzgyújtással és tűzugrással fejeződött be. A tűzgyújtás ősi szokásáról, annak megtisztító erejéről a sámándobok hangjai mellett Kis György és Bakó András a Keleti Gyepű hagyományőrzői meséltek.
Az est hamvadó tűz parazsainak fényével záródott és azzal a reménnyel, hogy jövő évben is részesei lehetünk egy újabb élményekkel teli Múzeumok Éjszakájának.
 
 
 
Tóth Zsuzsanna
muzeológus
 
 muzeumok