Friss hírek

A Határtalanul pályázat keretében Erdélybe kirándultak a Görögkatolikus iskola diákjai

       Tekintetem szárnyat repesve bontott,
átöleltem a hullám-horizontot -
s tetőit, többet száznál és ezernél, -
s titokzatos szót mondtam akkor:
Erdély.”

 /Áprily Lajos/ 


foto-oltalom

E titokzatos tájat 2017. március 15-17. között mi is szívünkbe zártuk, az Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda 7. évfolyamos diákjai.

A „Határtalanul” pályázat keretében felejthetetlen 3 napot tölthettünk Erdélyben, 37 diák 4 tanár kíséretével. Utunk során számos nevezetes helyre ellátogattunk. Barangoltunk Nagykárolyban, megtekintettük a Károlyi-kastélyt, a református templomot, melynek kertjében áll a város híres szülöttjének, Károli Gáspárnak a szobra.
Érmindszenten megnéztük híres szimbolista költőnk, Ady Endre szülőházát, jártunk Zilahon, felkerestük az árvízi hajós, Wesselényi Miklós szobrát.
Kolozsváron láthattuk Mátyás és Bocskai szülőházát, valamint koszorúval róttuk le tiszteletünket az 1848-49-es katonasírok előtt a házsongárdi temetőben.

Utunk során érintettük Nagyenyedet, Dévát, Vajdahunyadvárát, Gyulafehérváron felkerestük az Érseki székesegyházat. A legcsodásabb élményt a Tordai-hasadék és a sóbánya jelentette számunkra, amely Erdély egyik legérdekesebb természeti látnivalója. Felejthetetlen órákat töltöttünk itt, 120 méter mélységben.
Szállásunk Torockón volt, mely szerintünk is méltón viseli a legszebb székelyföldi falu címet. Szívet melengető vendégszeretet fogadott minket, finomabbnál finomabb ételekkel. A legmeghatóbb élményben is itt volt részünk, amikor ellátogattunk a helyi gyermeknevelő otthonba, betekinthettünk mindennapjaikba. Megérezvén azt, mit is jelent az igazi szeretet a szerény anyagi lehetőségek ellenére is.
Kirándulásunk utolsó napján Aradon megkoszorúztuk az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére állított emlékművet és elénekeltük a magyar himnuszt.

     Erdélyi utazásunk rendkívüli élményekkel gazdagított minket. Megerősített bennünket abban, hogy milyen fontos a magyarságunk, s mennyire fontos törődnünk azokkal a magyarokkal, akiket a történelem elszakított az anyaországtól és példaértékű kitartással, szeretettel őrzik mai napig is magyarságukat.
 
                                                                                                
A 7. évfolyam diákjai
 
oltalom-hatartalanul-logo