Friss hírek

A hősökre emlékeztünk

„Olvass, fiam, az aradi
Tizenhárom tábornokról.
Tudod-e, hogy miért haltak meg
Azok a nagy, hős leventék?
Jól jegyezd meg, jól tanuld meg:
Mert a hazát hőn szerették.
Szeresd te is!... S a hősökért
Ima szálljon ajakadról...
Tedd le azt a tündérmesét!
Olvass, fiam, az aradi
Tizenhárom tábornokról.”
             (Pósa Lajos)

2017. október 6-án délután 17 órai kezdettel megemlékezést tartottunk az 1848–as emlékparkban, ahol az aradi 13 vértanúra emlékeztünk.

Az aradi vértanúk kultuszának története már a kivégzés napjával megkezdődött. Az az emberi méltóság, ahogyan vállalták sorsukat, mély nyomot hagyott a szemtanúkban. A 13 mártír honvédtiszt a szemtanúk szerint bátran állt hóhérai elé, mártírhaláluk azóta jelképpé vált. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly és Batthyány Lajos olyan bátorsággal rendelkeztek, amilyennel csak kevesen.

Szűcs Lászlóné Újfehértó Város alpolgármestere ünnepi beszédében felhívta a figyelmet, hogy a magyar nép még ma is október hatodikának emlékéből táplálkozik. A 48-as forradalom és szabadságharc iránti tisztelet meghatározza nemzeti ünnepeinket, évfordulóinkat. Az aradi vértanúktól kapott öntudat és büszkeség segít megmaradni minden korban, s a világ valamennyi országának közösségében. Mert tudjuk, miattuk vagyunk még azok, akik vagyunk. Miattuk van nevünk, anyanyelvünk, miattuk jegyeznek bennünket Európában. Amit ők adtak nekünk, azt nem veheti el tőlünk senki. Ezért azonban - cserébe - feladatot kell vállalnunk. Át kell adnunk emléküket gyermekeinknek, unokáinknak. Nincs nagyobb feladatunk, nem lehet fontosabb cél, mint nemzetünk összetartása, emlékeink megőrzése, hagyományaink és kultúránk ápolása.

 

Az ünnepi megemlékezésen verset mondtak Jenei Róbert Zsolt és Kovács Attila a Tükörcserepek Színjátszó Egyesület tagjai.

A megemlékezésünkön a 13 hős honvédtiszt emlékére mécsesek lobogtak, hogy lángjukat örökre a szívünkben őrizzük.

                                                                                 

                                                                                                                      Szűcs Emese
                                                                                                                      kulturális munkatárs

dsc-0012
dsc-0016
dsc-0066
dsc-0063
dsc-0060
dsc-0053
dsc-0067