Friss hírek

Adventi készülődés az Aranykapu Tagóvodában

Az év egyik legszebb időszaka az advent, a karácsonyi előkészületek négy hetes időszaka, amely a várakozás, a lelki felkészülés ideje karácsonyra. Ezalatt a négy hét alatt ráhangolódunk a szeretet, a kis Jézus születésének ünnepére.

Advent kezdetével óvodánkban is elkezdődtek a karácsonyi előkészületek. Ünnepi díszbe öltöztettük a csoportszobákat és a folyosót, természetes anyagokból készült hóembereket és mikulást helyeztünk el az udvaron, meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Hagyományainkhoz híven, a családiasabb hangulat kialakítása érdekében, ebben az évben is meghívtuk a szülőket közös karácsonyi készülődésre. Anyukák, apukák együtt készítették gyermekeikkel az adventi koszorúkat, karácsonyi díszeket, s miközben dolgoztak a szorgos kezek, szívet melengető karácsonyi zeneszó, fenyő, sült tök és mézeskalács illata lengte be az óvodát.

Nagy izgalommal készültünk a piros ruhás, jóságos, ajándékot hozó Mikulás érkezésére is, akit versekkel és dalokkal köszöntöttek a gyerekek.                
Nagy élményt jelentett a városi Mikulás meglátogatása is, s ez az esemény a kicsinyek legnagyobb örömére kisvonattal történt.

Mikulás után a napok sok-sok játékkal, készülődéssel teltek. A karácsonyi ünnepkör egyik kedves hagyománya a Luca-búza ültetése, amelyre ebben az évben is sor került. Beszélgettünk a karácsonyi népszokásokról, hagyományokról, a család, a szeretet fontosságáról, s az ünnepek közeledtét jelezték a gyermekek faliújságon elhelyezett alkotásai is. Feldíszítettük az óvodánk udvarán álló fenyőfát is, melyre a gyerekek által készített díszek kerültek. Majd a közös karácsonyfánkat körbeállva a Zeneóvodás kicsinyek közreműködésével karácsonyi dalokat énekeltünk, s átjárta szívünket a békesség és a szeretet érzése.

December 15-én elérkezett a várva várt karácsonyi ünnepségünk napja. Ünneplőbe öltözött, csillogó szemű gyermekek díszítették minden csoportban a fenyőfát, s kíváncsian várták a Jézuska érkezését.

A bábjátékos kicsinyek karácsonyi műsora után megtörtént a csoda, s a gyermekek boldogan vehették birtokukba a karácsonyfa alatt lévő ajándékokat. Az egész nap jó hangulatban, karácsonyi dalok hallgatása közben, önfeledt játékkal telt el. Hagyományőrző intézményként fontosnak tartjuk a nemzeti és vallási múltunkból eredő népszokásaink, hagyományaink megismertetését, megszerettetését. Úgy érezzük, hogy az adventi előkészületek során történő együttjátszás, közös munkálkodás, örömtelivé és izgalmassá tette a várakozás időszakát. Naponta új élményekkel lettünk gazdagabbak, feltöltődtünk, testünket, lelkünket átjárta az ünnep bensőséges hangulata.

Reméljük, sikerült felejthetetlenné tenni óvodásaink számára ezt a szép időszakot, s az ünnepvárás során szerzett élményeket még sokáig, nagy szeretettel fogják felemlegetni.

Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt kívánok az Aranykapu Tagóvoda kicsinyei és dolgozói nevében!

                                                                                                                                        Baloghné Seres Tünde

                                                                                                                                            óvodapedagógus

 

További képek az alábbi oldalon tekinthetők meg:https://www.facebook.com/aranykapu.tagovoda/photos_albums?lst=100004398820161%3A100004398820161%3A1513598181

1
2
3
4