Friss hírek

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával „Büszkeségpont” kerül kialakításra Újfehértón

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Magyarország Kormányának az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozata keretében és az 1956-os Emlékbizottság megbízásából pályázatot hirdetett az antikommunista forradalmat és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító úgynevezett „Büszkeségpontok” kialakítására.

Újfehértó Város Önkormányzata négy millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert
a fenti, KKETTKK -56P-02-0517 kódszámú pályázaton. A kültéri alkotás az Erkel Ferenc Tagintézmény előtti park területén kerül felállításra. Újfehértó város 1956-os „büszkeségpontja” a 2017. április 28-i Városnapi Ünnepség keretein kerül felavatásra.
A Büszkeségpontok hozzájárulnak a társadalmi emlékezet ébren tartásához, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából világszerte számtalan országban zajlottak, zajlanak megemlékezések, kerülnek felállításra emlékművek, alkotások. Kiadványok, filmek, televíziós műsorok elevenítik fel Magyarország történelmének egyik legfontosabb mérföldkövét, s a mögötte lévő eszmét.logo-magyar-szabadsag-eve
 
 
 
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc
60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.