Friss hírek

Január 27-e a Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

Németország 1942 januárjában döntött „a zsidókérdés végső megoldása”-ként emlegetett terv kidolgozásában. A „végső megoldás” az európai zsidók előre eltervezett, tömeges fizikai megsemmisítésének kódolt elnevezése volt, mely a több, mint 10 milliós európai zsidóság megsemmisítését jelentette.
A budapesti Holokauszt Emlékközpont szerint az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik. A holokauszt idején meggyilkolt áldozatok közül hozzávetőleg minden tizedik volt magyarországi zsidó, számuk 500-600 ezer közöttire tehető.
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap alkalmából Dr. Hosszú József polgármester úr és Dr. Veres Ildikó jegyző asszony 2021. január 27-én reggel 8 órakor az országzászló félárbocra eresztése mellett, egyperces néma csenddel emlékezett meg a holokauszt áldozatairól.

dsc-0875
dsc-0880