Friss hírek

Lakossági felhívás!

A fűtési szezon beköszöntével gyakran tapasztalható, hogy különösen az esti órákban elviselhetetlen a szabadban való tartózkodás a városunkban kialakult egészséget veszélyeztető levegőszennyezettség miatt. Ennek fő oka a nem megfelelő a háztartási tüzelőberendezések használata, ezért az alábbiakról tájékoztatom a Lakosságot. 

A lakossági hulladékégetés tiltására vonatkozó szabályokat a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. §-a tartalmazza. Ennek értelmében tilos a lakossági tüzelőberendezésekben a hulladékok égetése, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot.

A lakossági tüzelőberendezésekben tilos égetni többek között az alábbiakat:

  • műanyag hulladékot (pl. PET palack, ruha, műanyag zacskók, gyerekjátékok),
  • festett fát, forgácslapot (pl. bútorok, festett, lakkozott rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, festett ablakkeret, ajtó)
  • gumi hulladék (pl. gumiabroncs).

A levegővédelmi követelményt megsértő személyekkel szemben a területi környezetvédelmi hatóság vagy a járási környezetvédelmi hatóság a jogsértő tevékenység megszüntetésére való kötelezéssel egyidejűleg levegőtisztaság-védelmi bírságot szab ki. A háztartási tüzelőberendezésben jogszabályi előírásokat megszegve történő égetés esetén kiszabható levegőtisztaság-védelmi bírság mértéke 300 000 Ft.

A háztartási hulladékkal való tüzelés, a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni, szennyezi a levegőt, károsítja az egészséget, ezért felhívjuk Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a légszennyezés elkerülése érdekében mindenki csaka tüzelőberendezésének megfelelő tüzelőanyagot használjon.

 

                                                                                  Tisztelettel: dr. Szűcs Andrea sk.

                                                                                                             jegyző