Friss hírek

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Városlakók! Kedves Újfehértóiak!
A koronavírus elterjedésének megelőzése érdekében folytatott védekezésről, rendelkezésekről és intézkedésekről az elmúlt időszakban folyamatosan tájékoztattuk Önöket. Az elkövetkezendő hét azonban már az enyhítések időszakának kezdete. Ez mindenki számára bizonyos szintű reményt, megnyugvást, örömöt jelenthet, azonban a korábbiaktól még inkább felelősségteljesebb magatartást kíván. Az enyhítés időszaka a lehetőségek mellett kötelezettségeket is jelent számunkra, hiszen az eddig „ajánlott” szájmaszk viselése „kötelező” szakaszba lépett. Hétfőtől, azaz május 4. napjától a SZÁJMASZK VISELÉSE AZ ÜZLETEKBEN ÉS TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖN KÖTELEZŐ. VÁROSUNK FELKÉSZÜLT A KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSÉRE! Ennek biztosítéka az a kezdeményezés, mely szerint minden újfehértói állandó lakos részére az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a szájmaszkot. A kihordása május 1-jén elkezdődött és vasárnap estig minden érintetthez eljuttatjuk.

A 2020. május 4. napjától érvényes rendelkezésekről az alábbi tájékoztatást adom:
• A kijárási korlátozás megszűnik.
• Mindenki köteles – a közös háztartásban élők kivételével –a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.
• Az üzletben történő vásárlás és a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során mindenki köteles szájmaszkot viselni.
• A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.
• Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet továbbra is 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ebben az időintervallumban az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65. életévüket betöltött személyek tartózkodhatnak.
• Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.
• A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül, az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
• A szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.
• A védőtávolság megtartásáról a vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni. A védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.
• A rendezvények megtartására vonatkozóan a korábbi korlátozás megmaradt, a polgári házasságkötés és temetés mellett, a vallási közösségi szertartás is tartható. A polgári házasságkötés és temetés során továbbra is biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
• A településünkön működő termelői piac nyitva tartásának rendje továbbra sem változik.
• A városban működő játszóterek továbbra is zárva maradnak.
• Az egészségügyi intézményekre vonatkozó eljárásrendről külön tájékoztatók készülnek.

Tisztelt Újfehértóiak!

Kérem a védelmi intézkedések betartását és következetes, felelős szabálykövetést. Felhívom a figyelmet arra, hogy aki a Kormányrendeletben meghatározott védelmi intézkedéseket, valamint a védőtávolság megtartására vonatkozó szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és ötezertől ötszázezer forintig büntethető.

VIGYÁZZUNK TOVÁBBRA IS EGYMÁSRA, MARADJUNK MÉRTÉKLETESEK ÉS MEGFONTOLTAK!!!!!!

Dr. Hosszú József
polgármesterlakossagi