Friss hírek

Párta, kalap, főkötő, és ami alatta van…

Valamikor a történelem kezdetén, a viseletnek még fontos szerepe volt és nemcsak abban, hogy az utolsó divat szerint öltözzünk, hanem abban is, hogy információt közvetítsen. Olyan viseletek alakultak ki melyekből már messziről megtudhattuk viselőjéről, hogy nő vagy férfi az illető, milyen korú, milyen a családi állapota. Ugyanakkor az is fontos volt, hogy a társadalmi ranglétrán milyen helyet töltött be.
A Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár 2018. január 23-án egy olyan kiállítással örvendeztette meg a nagyközönséget, amelyen ilyen öltözetek mutatkoztak be.

A tárlaton a 16. századtól egészen a 19. századig lehet nyomon követni a polgári viseletek alakulását vidékünkön. Ennek az időszaknak az egyik meghatározó „divatközvetítő” központja Debrecen volt. A cívis város a legkorábbi időszakban a nemesi, reneszánsz viseletekből kialakuló ruhákba öltöztette polgárait. Ezek a viseleti darabok egyrészt a korabeli rajzokon maradtak fent, másrészt a temetőkből előkerült viseletdarabok maradványaiból lehetett rekonstruálni őket.

          A Hortobágyi Nemzeti Park Kézművesudvarának gyűjteménye 12 komplett viseletből áll, melyek Szabó Katalin viseletkészítő kezemunkáját dicsérik. A megnyitó résztvevőit a Bihari Banda Hagyományőrző Egyesület tagjainak Újévi köszöntője fogadta, majd hortobágyi táncokkal színesítették a programot.

          Szűcs Lászlóné Újfehértó város alpolgármestere köszöntette a megjelenteket és méltató beszédében Szabó Katalin munkásságáról kiemelte, hogy már több évtizede foglalkozik viseletkészítéssel. A szakmát magas technikai színvonalon végzi, melyhez ugyanolyan alapos viselettörténeti ismeret is társul. Munkái nemcsak jónéhány néptánccsoport műsorában tűnik fel, de a Debreceni Déri Múzeum állandó kiállításán is több viseletrekonstrukciója látható. A most kiállításra kerülő darabok közel 10 éves aprólékos munka eredményei.

          A köszöntő után Fogarasiné Tóth Zsuzsanna muzeológus mutatta be a kiállítás anyagát. A bemutató egyik legjelentősebb darabja Dobozi Sára, az egykori főbíró Dobozi István fiatalon elhalálozott leányának viselete. Az angyalfejjel díszített kapcsos fűző mellett a viselet másik éke a párta. Ebben a korban a leányok karika pártáját még nem díszítették kiemelkedő boglárok, csupán míves ötvösremeknek is beillő féldrágakő berakásos díszek.
A 18. században a ruhák testhez simulók voltak, melyek nemes anyagokból, bársonyból, posztóból és selyemből készültek. A 19. század közepétől, az un. „táblabíró korszakban”, ahogyan ezt az időszakot nevezték, megjelentek a széles abroncsos ruhák. A kiállítás egyik legszebb darabja a pártás leány viselete, amely bordó taft anyagból készült és csodálatos bogláros párta egészíti ki.

A férfi posztó viseletek is nagy átalakuláson mentek keresztül az évszázadok során. A felsőtest vonalát követő dolmányok illetve a csákóra szabott dolmányok egyaránt jellegzetes zsinórdíszítéseket kaptak a nadrágokkal együtt.
A ruhák között megelevenedett az az öltözet is, amelynek 1830-ban készült rajza a kiállítás plakátját is díszítette, így közénk varázsolódott a valóságban is az a leány, akit egykor megörökítettek ezen a festményen.

          A kiállítás megnyitója után az Erkel Ferenc Tagintézet Képzős diákjai maguk is kipróbálhatták a „viseletkészítést”, és hagyományos kékfestő anyagból készíthetett minden gyerek pörgős szoknyás, „tányérbabát”.
A kiállításon megjelenő viseletek üzenete a mai kor emberének, hogy ezek a ruhák tartást adnak, valamint férfias és nőies külsőt kölcsönöznek.
 
 
 
A kiállítás megtekinthető: 2018. március 20-ig
Kiállítás helye: 4244 Újfehértó, Egészségház u. 2. sz.
                                  
                                                                                                                                                      Fogarasiné Tóth Zsuzsanna
                                                                                                                                                              muzeológus         

1
2
3  
4

       

további fényképek:

https://www.facebook.com/%C3%9Ajfeh%C3%A9rt%C3%B3i-Helyt%C3%B6rt%C3%A9neti-Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny-338931533234672/