Friss hírek

Rejtélyek éjszakája

2018. június 29-én rendezte meg a Zajti Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény, Művelődési Központ és Könyvtár a Múzeumok Éjszakáját. Minden évben valamilyen érdekes kiállítással kedveskedik az intézmény a múzeumok iránt érdeklődőknek. Idén egy olyan különleges világba nyújtottak bepillantást, melyre ritkán nyílik alkalom. A pénz és a rejtélyek köré szerveződő programok sokak kíváncsiságát felkeltették.
            A rendezvényt Nagy Sándor Újfehértó Város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy mennyire fontos ez a rendezvény a város életében, és hogy szükség van minél több hasonló megmozdulásra a városban.

A Föníciaiak bosszúja? című kiállítás a pénzről szól, ami nem boldogít, de megnyugtat, és jó ha van. A kiállítás rendezői azonban azt is hozzáteszik, különleges élményt is nyújt.

A kiállítás Görög Tibor numizmata, éremgyűjtő rendkívül gazdag gyűjteményének legkülönlegesebb darabjaiból jött létre.

Mosolygó Róbert az OTP Újfehértói fiókjának fiókvezetője nyitotta meg a kiállítást. Ő nap, mint nap, mint munkaeszköz találkozik a pénzzel. Megnyitójában ezért tért ki a pénz kialakulására, a nemesfémek használatára, mint fizetőeszköz. Kitért a pénz szerepének változására is, a virtuális pénz megjelenésére.

Tóth Zsuzsanna muzeológus mutatta be a kiállítást, amely több évszázad pénz történetét öleli fel. A kiállítás alcíme szerint, arra vállalkozik, hogy a kezdetektől kísérje nyomon ennek az egyedül álló tárgynak a történetét. Ezért maga a kiállítás egy sótömbbel indul, mint az egyik első csereérték. Az egyik legérdekesebb rész a római pénzek tárlója. Ezek az érmek valóságos ötvös remekek. Olyan arcok köszönnek vissza róluk, akikről sok esetben semmiféle más ábrázolás nem maradt fent.

A kiállítás több unikális darabot tartalmaz, legkülönlegesebb és ez ideig egyedülállónak tekinthető Szent László ábrázolással készült I. Albert király ezüst dénára. Látható még egy Újfehértón előkerült I. Lipót császár krajcára, valamint a szintén nagy értéket képviselő II. Ulászló pénzek.

Nem teljes a bemutatás a pénzt helyettesítő váltóilleték jegyek és bélyegek nélkül, ezek között egyedi különlegesség egy kétfelülnyomással rendelkező bélyeg.

A kiállítás negyedik egységét a különösen szép grafikai munkával készült papírpénzek alkotják.

A kiállítás mellett a hagyományokhoz híven egész estés programra invitálták a látogatókat. A családok éve alkalmából múzeumi családi vetélkedőt szerveztek, melyre több csapat is elfogadta a felkérést.

A jó hangulatú vetélkedőn a város történetéről, a múzeumhoz kapcsolódó rejtélyek ismeretéről kellett számot adni a családoknak és a szurkoló közönségnek egyaránt.

A Nyomozz a látogató program keretében az önjelölt Sherlock Holmesok arra vállalkoztak, hogy megkeresik az eltűnt Zajti Ferenc portrét. A több nyomot hátrahagyott „tolvajok” után sokan eredtek és az est végére szerencsésen előkerült az „ellopott” festmény.

A hagyományokhoz híven idén is volt éjszakai tárlatvezetés, ebben az évben a szellemek segítségével sok érdekes rejtélyre fény derült a város történetével kapcsolatban. Nyúzó Mihályné elmondhatta végre a saját verzióját férje erőszakos haláláról, illetve Nozdroviczky Eleonóra is felolvasott naplójából a jelenlévőknek. Végül arra is fény derült, hogy ki ásta el az aranykincseket.

            A rendezvényen részvevők tartalmas és sokszínű programon vehettek részt ezen az éjszakán. Többen azzal a gondolattal tértek haza, jövőre sem fogják kihagyni a Múzeumok Éjszakáját itt Újfehértón.       

 muzeumok

 

 

További képek:

 

                                                                                             

Tóth Zsuzsanna
                                                                                              muzeológus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További képek:

https://www.facebook.com/%C3%9Ajfeh%C3%A9rt%C3%B3i-Helyt%C3%B6rt%C3%A9neti-Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny-338931533234672/

 

                                                                                             

Tóth Zsuzsanna

                                                                                              muzeológus