Friss hírek

TÁJÉKOZTATÁS

A mai naptól életbe lépő ÉS december 11-ig érvényes intézkedésekről az alábbiakban adok tájékoztatást:

 

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Kivételt képez, ha valaki egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal, munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, és fordítva, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából tartózkodik közterületen.

 

Minden gyülekezés tilos.


Az ÉTTERMEK vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – 19 óráig maradhatnak nyitva.

Az e rendeletben nem említett SZOLGÁLTATÓK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett, azaz 19 óráig tarthatnak nyitva.

Az ott dolgozók kivételével este 7 óra és reggel 5 óra között tilos üzletben, lottózóban és nemzeti dohányboltban tartózkodni és ezeket zárva kell tartani. Ugyanakkor a gyógyszertárak és a benzinkutak nyitva lehetnek éjszaka is. A közlöny megjegyzi, hogy a vendéglátó üzlet nem minősül üzletnek.

A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETTEL, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján a csomagküldő szolgáltatás folytatása lehetséges.

A SZEMÉLYGÉPKOCSIVAL KÖZÚTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁST végző szolgáltatók továbbra is végezhetik a munkájukat.

A SZÁLLÁSHELYEK turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

 

MINDENNEMŰ RENDEZVÉNY TARTÁSA TILOS, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

Az egyéni szabadtéri SPORTOK gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

 

A BÖLCSŐDÉK, az ÓVODÁK és az ÁLTALÁNOS ISKOLÁK a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg.

A gyerekek testhőmérsékletét továbbra is mérni fogják, akinek meghaladja a tisztifőorvos által meghatározott mértéket a testhője, azt a többi gyermektől illetve tanulótól el kell különíteni és erről a szülőt tájékoztatni kell. A szülők továbbra sem mehetnek be az iskolákba.

Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg.

MAGÁN ÉS CSALÁDI RENDEZVÉNYEK (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.

Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg, ravatalozóban a maszk viselése KÖTELEZŐ!

ESKÜVŐK lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt, az anyakönyvvezető, a házasulandók, a tanúk, szülők, nagyszülők, testvérek és – amennyiben van- a házasulandók gyermekei.

Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

 

Továbbra is kötelező az orrot és szájad elfedő maszkot hordani az üzletekben vásárlás és munkavégzés során, a bevásárlóközpontok területén (kivéve irodák, sportolásra szolgáló és üzemi helyiségek), a tömegközlekedési eszközök várótermeiben, vendéglátó üzletekben, postákon, közigazgatási szervek ügyfélfogadó tereiben és a városi piacon. Kötelező maszkot viselni az egészségügyi intézményekben, kórtermekben azonban az ápoltaknak nem kell maszkot feltenni. A szociális intézményekben az ellátottaknak a közösségi programok alkalmával és a közösségi terekben való tartózkodás esetén lehetőség szerint maszkot kell viselni, a dolgozóknak az ellátottakkal való közvetlen érintkezéskor szintén kötelező a maszk, ahogy akkor is, ha tartósan 1,5 méteren belüli távolságban vannak.

BÜNTETÉS

A rendeletben meghatározott védelmi intézkedések betartatását a rendőrség és a Magyar Honvédség együtt ellenőrzi.

 

Ha a hatóságok kötelezettség megszegéséről szereznek tudomást, 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, de akár 1 évre is ideiglenesen bezárathatják. Kötelezettségszegésnek minősül, ha éjszaka nyitva lesz egy bolt, kinyit egy szabadidős létesítmény, vagy túl sokan vesznek részt egy esküvőn.

 

A rendelkezések kötelezőek és egyértelműek, azok betartása fegyelmet és jogkövető magatartást kíván meg mindenkitől.

Együttműködésük elengedhetetlen, kérdéseikkel, problémáikkal forduljanak bizalommal munkatársaimhoz a +36-42-290-000 telefonszámon.

 

Újfehértó, 2020. november 11.               

                                                                                              Tisztelettel:
                                                                                                                              Dr. Hosszú József sk.
                                                                        polgármesterpixabaykoronavirus-1