Friss hírek

Tájékoztatás az illegális lakossági hulladékégetésről

Ma Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a nem megfelelő lakossági fűtés, a nyílt téri (pl. avar, vagy kerti hulladék) égetés okozta levegőszennyezés.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag-leltárok adatai alapján a kisméretű szálló por (PM₁₀) kibocsátás kb. kétharmadát a lakossági fűtés okozza. A PM₁₀ légszennyező anyag a légzőszervi megbetegedések legfőbb okozója. Kevesen tudják, de a statisztikai elemzések szerint hazánkban évente 6-8 ezer ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezettséggel.

Számos tanulmány áll rendelkezésre a légszennyező anyagok egészségügyi hatásairól. Ezek az anyagok nemcsak a légzőrendszerre, légzőszervekre fejtenek ki káros hatást, de a szervezet egészét károsítják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a légszennyezettséget is a rákkeltők közé sorolja. Ugyanis a kisméretű szálló por részecskék felületére rákkeltő szerves anyagok, fémek tapadnak. Minél kisebb a szálló részecske mérete, annál veszélyesebb: a kisebb, ultra finom részecskék elérik a tüdőben a gázcsere helyszíneit, majd képesek behatolni a vérpályába és könnyen továbbjutnak a szövetekbe.

A lakossági hulladékégetés tiltására vonatkozó szabályokat a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet) 27. §-a tartalmazza. Ennek értelmében tilos a lakossági tüzelőberendezésekben (azaz a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben) a hulladékok égetése, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladékot és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot. A lakossági tüzelőberendezésekben tilos tehát égetni többek között az alábbiakat:

  • műanyag hulladékot (pl. PET palack, ruha, műanyag zacskók, gyerekjátékok),
  • festett fát, forgácslapot (pl. bútorok, festett, lakkozott rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, festett ablakkeret, ajtó)
  • gumi hulladék (pl. gumiabroncs).

A Földművelésügyi Minisztérium évekkel ezelőtt indította útjára a „Fűts okosan!” felvilágosító és tájékoztató célú kampányát, melynek egyik fontos célkitűzése, hogy felhívja a lakosság figyelmét az egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira.

A kampányról és helyes lakossági fűtésről részletesebb információkat a www.futsokosankampany.hu weboldalon olvashatnak.