Friss hírek

Újfehértó díszpolgára, Dr. Pethő Ferenc 90 éves

Újfehértó Város Önkormányzata 90. születésnapja alkalmából köszöntötte városunk díszpolgárát, Dr. Pethő Ferencet a Nonprofit Közösségi- Szolgáltató Ház dísztermében, 2019. július 9-én.

Az ünnepség Dr. Pethő Ferenc Rügyfakadás című versével vette kezdetét, Istenes Márk előadásában. Márk városunk egyik legtehetségesebb tanulója, aki nem más, mint, annak az id. Istenes Sándornak az unokája, akinek szőlőskertjében egykoron „Feri bácsiék” szelektálták az újfehértói fürtös meggyet.

A meghitt perceket követően többen is köszöntötték az ünnepeltet. Beszédet mondott Nagy Sándor, Újfehértó Város polgármestere, Dr. Polgári András a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Főigazgatója, Dr. habil Gonda István, a Debreceni Egyetem Gyümölcstermesztési Tanszék professor emeritusa, Dr. Nemessályi Zsolt a Debreceni Egyetem Agrártudományi Egyetem professor emeritusa, a MTA Debreceni Területi Bizottság korábbi alelnöke, Dr. Lakatos Tamás a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ intézetigazgatója illetve Nagytiszteletű Lipták Pál nyugalmazott református lelkipásztor, Újfehértó Város díszpolgára.

Dr. Pethő Ferenc Tokajban született 1929. július 9-én. Debrecenben a Magyar Állami Mezőgazdasági Középiskolában érettségizett, az Agrártudományi Egyetem Kert és Szőlőgazdaságtudományi Karán 1951-ben fejezte be tanulmányait. Ugyanabban az évben kapta meg tanársegédi kinevezését a Kar Gyümölcstermesztési Tanszékén. 1959 márciusában lett a Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet gyümölcstermesztési osztályának vezetője, csupán 30 évesen a komoly szakmai múlttal rendelkező Szakátsy Gyula utódaként folytatta a Gyümölcstermesztési Tanszéken és a Szigetcsépi Tangazdaságban megkezdett munkát. Kísérleti telepet vezetett, kutatási tevékenységet szervezett és maga is művelte, s emellett az 1951-ben elkezdett oktatást, a gyümölcstermesztés elméletének és gyakorlatának tanítását folyamatosan végezte.

1959-ben osztályvezető, 1962-ben főigazgató helyettes lett. Másodállásban főiskolai tanár, tanszékvezető, 1970 – 1980-ig országgyűlési képviselő, 1980 – 1995-ig egyetemi tanár.

Sikerei ellenére mindig kitartott Újfehértó mellett.

Bár sokszor kiemelte, hogy az írás soha nem volt erőssége, 1959-től 1974-ig minden évben elkészítették a kutatási témák összefoglalását részletes adatokkal.

Ha kiemelkedő eredményeiről kérdezik, akkor a Nyírség két tájegységében (Újfehértó – Nyíregyháza és Kántorjánosi – Mátészalka) meglévő meggypopuláció feltárását, az Újfehértói fürtös, a Kántorjánosi, a Debreceni bőtermő meggyfajták kiemelését hangsúlyozza. Bizonyították, hogy a Nyírségben olyan öntermékeny meggypopuláció van, amely további szelekciós munkával gazdagíthatja a hazai meggytermesztést, az addig kialakult exportkereskedelmet, a konzervipari alapanyag választékát.

Tevékenységéért számtalan elismerést szerzett, amelyeket nehéz lenne felsorolni, de köztük a Munkácsy Mihály emlékérmet, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Emlékérmét és Újfehértó Díszpolgári címét is a magáénak tudhatja.

Nyugdíjas évei alatt sem fordított hátat a hivatásának: metszési bemutatókat, tájékoztatókat tartott és nem hagyta abba az írást sem. Egyszerű és tiszta megfogalmazása, magyarázata, pontossága és precizitása nagyon kedveltté és elismertté tette a gazdálkodók és a tanítványai körében.  

Ami azonban a leginkább megtartotta az itt élők emlékezetében az az embersége, közvetlensége és segítőkészsége. Haragosa, neheztelője sosem volt, mert mindenkivel megtalálta a kapcsolatot. Munkatársaival mindig megosztotta a sikereit, és vezetőként arról gondoskodott, hogy megteremtse a munkához szükséges feltételeket. Nem korbáccsal, hanem szívvel vezette a beosztottjait. Az emberekhez is úgy közelített, mint kedves gyümölcsfáihoz: szeretettel, tisztelettel és őszintén.

Büszkék vagyunk Újfehértó díszpolgáraira, akik életútjukkal a ma és holnap generációinak is példát nyújtanak, akik ízig-vérig Újfehértóiként egy város életének nélkülözhetetlen tagjaivá lettek.

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében további jó egészséget és sok sikert kívánunk!

dsc-0778