Friss hírek

Városnap - 2017. április 28. - Nagy Sándor polgármester ünnepi beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Ünneplő Újfehértóiak!

 

Szeretettel köszöntöm Önöket Újfehértó Várossá válásának 25. évfordulóján! Köszönöm, hogy eljöttek ma és velünk ünnepelnek. Köszönöm Önöknek, hogy büszkén állhatok ma itt, mert Kedves Hölgyeim és Uraim, én nagyon büszke vagyok arra, hogy Újfehértó Város polgármestere lehetek és Önökkel, Önökért dolgozhatok.

„ Csodavidék, szilaj szépség. Szikes báj, buja homokhát kistavak ölelésében. Illata friss akác és orgona. Íze zamatos alma, meggyes-barack. Erős férfimarok, huncut női szempár, és pálinkás, kenyér-lángosos vendégszeretet.” Így jellemezték Újfehértót, szülővárosunkat egy kereskedelmi konferencián a közelmúltban. Milyen büszkeség, hogy ilyen jelzőkkel megilletett település lakosaiként ünnepelhetünk ma itt.
És még mennyi mindenünk van, amely híressé tett vagy tehet még bennünket, ezt a Nyírség és a Hajdúság peremén, 14 ezer hektáron elterülő várost. Vállalkozásainknak, tehetségeinknek, egyesületeinknek és színvonalas rendezvényeinken köszönhetően az ország határon túl, sőt más kontinenseken is ismerik már Újfehértó nevét. Mégis, Kányádi Sándor szavait kell idéznem:
 
„ Szaporodjon ez az ország
Emberségbe`, hitbe`, kedvbe`,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.”
sis-2947

Ezt a várost az emberség, a szorgalom és a fejlődés jellemzi. Ezekkel a jelzőkkel bizonyítottan is rászolgáltunk a városi címre. Az elmúlt huszonöt év méltó bizonyíték arra, hogy az itt élők kemény munkával, tudással és rátermettséggel akarnak boldogulni, így gazdagítják családjaikat és városunkat. Az újfehértóiak többsége tudja és hiszi, hogy csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot komolyan veszünk, minden napot kihasználunk és minden nap azzal a céllal kelünk fel és indulunk munkába, hogy tudjuk, magunkért és a közösségért tenni kell, küzdeni kell. Télben és nyárban, hóban és fagyban, gazdasági válságban vagy épp fellendülésben, az újfehértói minden időben küzd, dolgozik, teszi a dolgát.

De hadd hívjam fel a figyelmet arra, milyen fontos az, hogy tudjuk, miért, kiért dolgozunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy munkánkkal nem csak a jövőnket építjük, hanem a múltunkat is tiszteletben tartjuk, őseink hagyományait és értékeit visszük tovább. Bizony, könnyebb lehet máshol, másként élni. De hadd emlékeztessem Önöket Wass Albert szavaira:

„Nézd ezt a fát. Látod a sok falevelet rajta? Mindegyiknek, még a legkisebbiknek is van mélyen lent a földben egy kis hajszálgyökerecskéje, mely élettel látja el. Ősszel lehull a levél, igaz. Minden ősszel lehull. De annak a kis hajszálgyökerecskének a jóvoltából visszatér újra minden tavasszal. Ha azonban a gyökérszál pusztul el ott a föld alatt, a levelecske nem tér vissza többé, s idő múltával elpusztul a fa is. Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket. S akinek nincs gyökere, az elvész.

Kedves Újfehértói Polgárok!

A szükség nagy úr, szoktuk mondani, s néha igen, máshol kell keresni a boldogulás lehetőségét. Ám sosem szabad elfeledni, honnan származunk, és hol rejtőznek a gyökereink. Alig néhány hete egy – a zsidóság történetével kapcsolatos - konferencián olyan vendégeket köszönthettem, akik több ezer kilométerről jöttek Újfehértóra, hogy őseik szülőhelyét megismerjék. És büszkén mondják a tengerentúlon is, hogy Újfehértóról származnak a rokonaik. Vannak olyanok is, akik fiatalon költöztek külföldre, s most, családapaként és családanyaként visszatérnek, mert tudják, hogy gyermekeik felneveléséhez egy ilyen településre van szükség. Nyugalmat, biztonságot, kiszámíthatóságot jelent Újfehértó, az itt lakók pedig megértést, bizalmat és szeretetet nyújtanak.
Egy város olyan, mint egy ember. A város teste a külleme, a megjelenése, látnivalóinak és természeti adottságainak sora. És van lelke, ahogyan egy embernek is. A várost a benne lakók töltik meg élettel. A gondoskodó családok, a nyugalmat és bölcsességet sugárzó idősek. És a gyermekek. Hallhatjuk a pedagógusoktól, hogy a gyermek érték. Milyen igaz ez! Hiszen a gyermek jelenti a jövőt, ő a remény, hogy van tovább, hogy van miért. Újfehértó városvezetése számára is a legnagyobb érték a gyermek. Minden döntésünk során elsődleges szempont az, hogy az itt élő kicsinyeknek és fiataloknak a legjobb és legtöbb lehetőséget biztosítsuk. Ezért volt fontos az óvodai intézményhálózat fejlesztése, az általános iskolák támogatása, a helyi középiskola paradigmaváltásának segítése. Ezért fontos a továbbtanulók anyagi támogatása, a közbiztonság és a közúti biztonság megvalósítása, a parkrendezések, a buszmegállók korszerűsítése. Ezért volt fontos a Szabadidő Központ átvétele és önkormányzati kézben való működtetése. Ezért fontosak a Zajti Ferenc Művelődési Központ rendezvényei. Ezért támogatjuk a történelmi egyházak programjait, mert tudjuk, ők is a helyi gyermekeket és fiatalokat, a családokat helyezik előtérbe. Ezért tartjuk fontosnak a civil szervezetek, egyesületek megmozdulásait, ezért támogatjuk a Tanoda működését.
A Dalai Láma szerint: ha pozitív történéseket szeretnénk az életünkbe hívni, akkor muszáj pozitív jövőképet kialakítanunk. Éppen így tettünk mi is. Évekkel ezelőtt kitűztünk egy célt, hogy bármi is történik, Újfehértót naggyá tesszük. Megszépítjük, korszerű körülményeket teremtünk és minden igényt kielégítővé varázsoljuk.
S most kérem, dőljenek hátra, helyezzék kényelembe magukat, és csukják be a szemünket, kedves Hölgyeim és Uraim!
Képzeljünk el egy várost. Olyan várost, amely barátságos és vonzó. Amely a lakosainak otthont nyújt, a vendégeinek pedig nyitott kapukat és nyitott szíveket. Megjelenhet benne a természet szépsége, virágok, parkok, erdőrészletek. És megjelenhet a modern kori infrastruktúra: impozáns létesítmények, korszerű útszakaszok, kerékpárutak és járdák. Most képzeljük a lakosokat. Mosolygós, vidám és szorgalmas emberek. Képzeljük el, ahogyan munkába indulnak. Kiállnak a garázsból, kitolják a kerékpárt a tiszta, rendezett udvarról, a frissen felsepert járdára, a kapu elejébe. Az elgereblyézett árokszéle mellé, a virágokkal szegélyezett kerítéshez. Mosolyogva intenek a szomszédoknak, bólintanak az arra jövő ismerős autósnak. De kérem higgyék el ez nem csak a filmekben lehet így. Kedves Hölgyeim és Uraim, mindez valósággá válhat. Lehet ez a város Újfehértó. Élhetünk így, harmóniában önmagunkkal, közösségünkkel és lakóhelyünkkel. Tegyünk érte!  
Természetesen, önkormányzatunknál sincs megállás. Az úton tovább kell haladnunk. Van még teendőnk bőven. De mi tesszük a dolgunk. Ahogyan Önök, úgy a városvezetés is dolgozik, nap mint nap igyekszik egyre többet és többet tenni, újabbnál újabb lehetőséget keresni a város fejlesztésére.
Kérem Önöket, legyenek továbbra is a partnereink! Mondják el véleményüket, ötleteiket, elképzeléseiket! Mi várjuk Önöket és számítunk a segítségükre!
Isten éltesse Önöket és tartsa meg Újfehértót ilyen valóságában! Hogy a következő huszonötödiket is ilyen büszkén és boldogan ünnepelhessük!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!