Friss hírek

Védett parti fecskék találtak otthonra Újfehértón


Az Újfehértói Temető mellett, ideiglenesen elhelyezésre kerülő földkupacot vették birtokukba a védettség alatt álló parti fecskék.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a parti fecskék védett állatok, eszmei értékük 50 000 ft!
Természetvédelmi bírságot és rendőrségi feljelentést von maga után élőhelyük zavarása, bántalmazása!

Fészkelési időszakban, április 20. és szeptember 1. között, különösen óvni kell őket. Kérünk mindenkit, hogy a területet hagyják háborítatlanul, maximum 20 méterre közelíthető meg a fecskék zavartalan szaporodása, táplálkozása érdekében!


p1360800

Mit tegyünk a partifecskék védelmében ?

A partifecske természetvédelmi szempontból a legkritikusabb helyzetben lévő fecske faj. Csökkenő állomány és csökkenő fészkelőhelyek nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. A védettség ellenére évente becsléseink szerint akár többezer fészek, tojás, fióka és fészkelő madár pusztul el a felelőtlen emberi tevékenység következtében.

A partifecske egy hosszútávon vonuló madár, amely azt jelenti, hogy évente az átlagosan 12 g tömegű egyedeknek ősszel és tavasszal is 5-6 ezer km-t kell megtenni a fészkelő és afrikai telelő területük között, úgy hogy átrepülik a Földközi-tengert és a Szaharát. Ez az óriási megterhelés azt eredményezi, hogy egy átlagos évben, 100 fészkelő partifecske egyedből 60-70 elpusztul, főként a vonulás során, és csak 30-40 egyed tér vissza!

E madárfajt csak úgy tudjuk megőrizni Magyarországon, ha biztosítani tudjuk a sikeres szaporodását, mert csak így van mód a jelentős természetes pusztulást pótolni, nem is beszélve a klímaváltozás miatti további pusztulások pótlásáról. Legfontosabb eszköz: a fészkelőhelyek védelme!

Újfehértón korábban is laktak parti fecskék, egy keskeny viszonylag kis területen, mely teljesen egyedülálló a Nyírségben. A szintén helyi védettséget élvező jégkorszaki löszfal felső rétegében is költenek, költöttek korábban Újfehértó 4-es főútvanalától nem messze.

Az újfehértóiak vendégszeretetükről jól ismertek. Most a parti fecskék ismét otthonuknak választották városunkat.
Vigyázzunk rájuk!

Parti fecskék a temető mellett:

p1360763

p1360753
p1360717